Mitt tänk

Göteborgs Equipment Coach

En sadelutprovare som jobbar med helheten

Viktigt att se till helheten.

 

Veterinärer, terapeuter, sportutövare och andra fackkunniga får allt för ofta se resultatet av dåligt anpassade sadlar, bett och annan utrustning.

 

Bockar hästen i galopp?

Vägrar efter några hinder?

Tuggar sönder bettet?

Flänger med huvudet?

Ömmar i ryggen?

Surar när sadelgjorden spänns?

Skjuter ut ett bakben?

Kan inte galoppera i höger varv?

 

Flera av de olater eller ”dumheter” som våra hästar gör, hänger ofta ihop med felaktigt inpassad utrustning.

 

Det hjälper inte att ha en korrekt utprovad sadel om sadelgjorden stör hästens framben eller trycker på fel muskler eller stör andningen.

 

Eller hur bra Din sadel ligger om bettet ligger helt fel i hästens mun och skapar spänningar eller obehag.

 

Anatomiskt utformat träns ? Se till att det följer Din hästs anatomi, och inte skapar tryckpunkter eller spänningar.

 

"Först och främst måste sadeln hjälpa ryttaren att sitta bra, om ryttaren inte kan sitta korrekt, stilla och balanserat i sadeln kan hon/han inte heller rida mjukt och trevligt i den."

Vid sadelinpassning finns det så många mer punkter som bör fungera än man tror för att få bästa möjliga harmoni i ekipaget.

 

Först och främst måste sadeln hjälpa ryttaren att sitta bra, om ryttaren inte kan sitta korrekt, stilla och balanserat i sadeln kan hon/han inte heller rida mjukt och trevligt i den.

 

Sen hur bossorna ligger an mot hästen och villket material som finns i bossan spelar stor roll. Och givetvis att bommens form passar hästen rygg i arbetet. Att sadeln vilar på de musklerna som klarar det och inte stör de andra eller ligger an /för nära tornutskott och ligamenten.

 

Att sen sadelgjorden inte stör frambenet, hästen andning, inte passar bukens form, drar i sadeln eller inte tryckfördelar ordentligt avgör till stor del hur hästen upplever sadeln och arbete i sadeln.

 

Sen när allt detta passar gäller det att schabraket eller padden inte raserar det genom att inte vara utformad som just Din häst behöver.

 

När vi väl har fått ordning på ovanstående behöver vi en fin telefonlinje framåt. För att den skall funka krävs att bettet ligger fint och välinpassat i munnen i rätt storlek. Med ett välinpassat träns som erbjuder frihet och avslappning inte spänning och tryck.

 

 

Låter det svårt?

 

Lugn, tillsammans hittar vi hur Erat ekipage skall finna harmoni ! <3

 

 

Om mig

 

Som utbildad Equipment Coach har jag fått mer fördjupade kunskaper om anatomi, muskler, skelett, rörelsemekaniken, ryttarens sits och inverkan så att jag kan se hela ekipaget.

 

Jag vill kunna förbättra helheten för varje ekipage jag möter.

 

Läs mer...

Prislista

 

Prislista from 1 november.

 

Kontroll av nuvarande utrustning

sadel, sadelgjord, träns och bett

tar ca 1-1,5 h.

 

Läs mer...